Iedere maand zet Art-fact in de rubriek Spot aan! een (amateur)kunstenaar in de spot light.
Deze maand is dat Annemarie Eversdijk van Orkest en Muziekvereniging L’ Aventure Musicale.
Mijn naam is Annemarie Eversdijk, ik speel klarinet en saxofoon en ben mede-oprichter en bestuurslid van Orkest en Muziekvereniging L’ Aventure Musicale, coördinator van de muziekopleiding van L’ Aventure en organisatorisch leider van het projectorkest.
Hoe lang ben je al actief in deze discipline?
Op mijn tiende ben ik gestart met klarinet spelen en vanaf 12 jaar speelde ik mee in een orkest. Vervolgens heb ik pianoles gehad, muziek gevolgd als examenvak op de middelbare school, saxofoonles gehad en in veel ensembles gespeeld. Op dit moment speel ik klarinet in het projectorkest van L’ Aventure Musicale en bij de Nieuwe Koninklijke Harmonie.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Een blaasinstrument leren spelen is ontzettend leuk, maar samen spelen is nog veel leuker en leerzamer. Door samenspel in een orkest groei je als muzikant en werk je toe naar mooie concerten en projecten. Als je op jonge leeftijd muziek leert maken, leer je veel sneller en ontwikkel je je creativiteit en je brein. Voor mij was het mogelijk om op jonge leeftijd muziek te gaan maken en in een orkest te gaan spelen en ik pluk hier nog steeds de vruchten van. Dat gun ik alle kinderen. Ook de kinderen die het thuis wat minder breed hebben zoals in Tilburg-Noord, de wijk waar ik woon. Mijn passie is het aanbieden van laagdrempelig muziekonderwijs zodat iedereen mee kan doen.
"Als je op jonge leeftijd muziek leert maken, leer je veel sneller en ontwikkel je je creativiteit en je brein. Mijn passie is het aanbieden van laagdrempelig muziekonderwijs zodat iedereen mee kan doen, ook de kinderen die het thuis wat minder breed hebben."
Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?
Het samenspelen in een orkest is enorm genieten en zorgt voor muzikale groei van muzikanten. Door het creëren van een veilige en sociale omgeving in een orkest kunnen mensen muzikaal groeien. Het is mooi om te zien hoe jonge kinderen die in een blazersklas kennis maken met het spelen van een instrument, in korte tijd heel veel leren en durven te spelen voor een groot publiek. Inmiddels spelen er vijftien zelf opgeleide leerlingen in ons projectorkest. Zij vormen een belangrijke motor van het projectorkest en zijn heel trouw, ook nu in deze gekke coronatijd. Dat is waar je het allemaal voor doet.
Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?
Het maken van geweldige en verrassende muziekvoorstellingen voor een breed publiek met het projectorkest. In 2012 is het projectorkest gestart en het eerste project was het Beatlemaniaconcert in poptempel 013. Daarna volgden zeven prachtige muziekvoorstellingen in de concertzaal van Theaters Tilburg en momenteel zijn er twee nieuwe projecten in voorbereiding. Ieder project heeft een thema dat de rode draad vormt in de muziekvoorstelling waarbij het orkest alleen speelt, maar ook samenspeelt met diverse zangsolisten, koren, een popband en andere kunstdisciplines zoals dans, schilderkunst, circus en theater. Achter het orkest worden videobeelden geprojecteerd die ervoor zorgen dat de muziek nog meer binnenkomt bij het publiek. Daarnaast maken de leerlingen van L’ Aventure onderdeel uit van de voorstelling, wat hen een geweldige ervaring oplevert op jonge leeftijd. Er zijn weinig jonge kinderen die de concertzaal al van binnen en van buiten kennen. Het is enorm gaaf om te zien hoe de kinderen hiervan genieten.
Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?
In mijn jeugd was mijn held de veelzijdige zanger David Bowie en eigenlijk nog steeds. Hij is een geweldige artiest met een grote diversiteit aan muziekstijlen en creatieve presentaties. Een voorbeeld voor velen en inspirerend om naar te luisteren. Dat is wat wij ook willen bereiken met ons orkest. Daarnaast heb ik veel van mezelf geleerd door gewoon te doen en af te gaan op mijn gevoel. Vertrouw op je zelf, dan kom je heel ver.
Wat beschouw je als je grootste mislukking?
Dat weet ik niet zo goed. Het is belangrijk om in balans te blijven. Door je enthousiasme doe je soms te veel dingen tegelijk, waardoor je niet alles goed kunt doen. Als je een passie hebt voor muziek en je vereniging en daarnaast een gezin en een drukke baan hebt, moet je je energie goed verdelen en dat is soms lastig. Daarnaast wil je laten voortbestaan wat je hebt opgebouwd en waar je trots op bent. Dit doe je door meer mensen te betrekken bij je vereniging en taken los te laten.
En je grootste succes?
Op het moment dat veel orkesten in Tilburg omvielen, zijn we gestart met L’ Aventure Musicale. Door te geloven in onszelf en onze ideeën hebben we veel bereikt. Ons motto was het opzetten van een projectorkest en het geven van verrassende muziekvoorstellingen aan een groot publiek, samen met andere kunstdisciplines. Het is gelukt om dit in een kleine tien jaar op te bouwen en ik ben dan ook bijzonder trots op onze succesvolle vereniging met zo’n honderd leden, een projectorkest, een leerlingenorkest en een muziekopleiding met vijftig leerlingen. De filosofie waarmee dit is bereikt, is: "Als je iets doet wat niet werkt, dan stop je ermee en ga je een andere richting op en stel je je plan bij." Daarnaast moet je niet denken in problemen, maar in uitdagingen. Dat heeft mij al veel opgeleverd.
Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?
Over 10 jaar hoop ik nog steeds actief te zijn bij een bloeiende muziekvereniging in Tilburg met de jeugd aan het roer. Een vereniging met veel actieve muzikanten en een goed financieel fundament, zodat de vereniging toekomstbestendig is en veel mensen kan laten genieten van fantastische muziekvoorstellingen in de concertzaal, maar ook in het Spoorpark en de Piushaven.
Wat wil je verder nog kwijt?
Muziek maken is genieten en verbinden met elkaar. Blijf samen muziek maken en muzikaal groeien in je orkest en geef je publiek een muzikale beleving.