Binnenkort is het tijd voor de tweede editie van Festival Tilburg on Stage. Cynthia Dekeyser en haar partner Gérard Dielemans van het Beeldhouw Service Centrum Tilburg laten tijdens dit evenement kunstwerken zien van hun cursisten.

Wat laten jullie zien tijdens de expositie?

Voor de expositie van Festival Tilburg on Stage op zondag 2 juli 2023 stellen we een groep kunstenaars samen die uit Tilburg komen of een sterke binding hebben met deze stad. Het Beeldhouw Service Centrum Tilburg verzorgt en faciliteert die dag de expositie met een selectie van hun werk, die voor één dag tentoon wordt gesteld in de hal van de Schouwburg.

Overzicht van het atelier (foto: Cor Laming)

 

Waarvoor kunnen kunstenaars bij jullie terecht?

Dat zijn verschillende ruimtelijke disciplines: brons gieten, steenhouwen, hout- en kunststofbewerking.  Bij het brons gieten hoort het maken van een mal. Wanneer een cursist nog geen beeld gemaakt heeft, laten wij ze een versie in klei of was maken in ons atelier. Wanneer het product af is, maken we er een vuurvaste mal van. Vervolgens wordt brons in de mal gegoten. De cursisten mogen hierbij toeschouwen, en zijn zo betrokken bij het proces van hun kunstwerk. Ook kun je bij ons onderdelen van je werk uitbesteden. Wij zorgen er dan voor dat je vlot door kunt met je werk.

“Mensen gaan hier weg met grote dankbaarheid”

Vertel eens iets meer over het proces van het brons gieten?

Tijdens het brons gieten maken we gebruik van de verloren was- of cire perdue methode. Deze methode kan gebruikt worden om metalen figuren te gieten. Eerst wordt een model gemaakt van was, waar omheen dan een mal wordt gemaakt. Deze mal wordt ondersteboven gezet en verhit, waardoor de was eruit loopt (vandaar de naam cire perdue). In de ontstane holte wordt vervolgens brons gegoten.Nadat het brons is afgekoeld, wordt de mal gebroken en overtollig brons verwijderd. Als het beeld klaar is, wordt het beeld voorzien van een patine: de uiteindelijke kleur wordt bepaald door de samenstelling van de metaalzouten. Het resultaat is een duurzaam en prachtig object.

Als een cursist interesse heeft in werken in het atelier: wat moet hij of zij dan  zelf meenemen?

De cursist hoeft niks mee te nemen. Alle gereedschappen, materialen en kennis zijn aanwezig. Het atelier is volledig uitgerust voor alle werkzaamheden op beeldhouwtechnisch gebied, met professionele outillage.

Gérard aan het werk (foto: Cor Laming)

 

Wanneer kunnen kunstenaars bij het Beeldhouw Service Centrum terecht?

We werken met atelierdagen op de donderdagen en vrijdagen. Op die dagen kunnen  beeldhouwers van alle niveaus hun artistieke vaardigheden ontwikkelen. Het Beeldhouw Service Centrum Tilburg is een gespecialiseerde werkplaats in Tilburg waar je kan werken aan je eigen beelden in brons, steen, hout, kunststof, klei, gips en gietsteen. Op de atelierdagen kunnen kunstenaars  een hele of halve dag in het beeldhouwatelier werken met individuele begeleiding op het gebied van techniek en vormgeving. Ze kunnen  gebruik maken van onze deskundige begeleiding. Wij ondersteunen de kunstenaars bij het  ontwikkelen van technische vaardigheden en het ontwerpen van  beelden. Wie interesse heeft om naar de atelierdagen te komen, dat kan ook voor een vrijblijvend kijkje, kan zich aanmelden via e-mail (Gerard@beeldhouwatelier.com) of bellen naar 0648105813.

Met welke kunstenaars hebben jullie  samengewerkt?

Wij werken met heel veel kunstenaars samen. En elke maand ontmoeten we weer nieuwe  kunstenaars die  op een of andere manier gebruik willen maken van ons atelier. Sommige kunstenaars kennen we al heel lang en anderen nog maar net. We kijken naar de behoeften van elke persoon: heeft iemand  kennis of materialen nodig? En stellen een passend plan op om hun kunstwerk te realiseren. Naast bronsgietwerk assisteren we diverse kunstenaars bij het vervaardigen van kunstwerken in de openbare ruimte. Op dit moment werken we bijvoorbeeld samen met de kunstenaar Bob Driessen. Hij kreeg de opdracht om een polyester object te vervaardigen voor de universiteit van Nijmegen. Dit kunstwerk, genaamd The Scales of Balance, wordt mogelijk gemaakt door Bob, samen met Gérard en Guus Voermans voor de techniek. Hoe dit eruit komt te zien is nog even geheim, omdat het beeld nog in ontwikkeling is en de beeldrechten natuurlijk bij de kunstenaar liggen.

Wanneer zijn jullie begonnen met het Servicecentrum?

Sinds 2018 maken Gérard en ik deel uit van Beeldhouw Service Centrum Tilburg. Het  was eerst van Charles Vergouwen, leermeester en goede vriend van Gérard. Gérard was zo’n 15 jaar bij hem in de leer en heeft het Centrum overgenomen. Charles overleed anderhalf jaar later. De eerste ruimte waar Gérard en ik werkten onder de naam Beeldhouw Service Centrum was een atelier in een schoolgebouw. Wij huurden dit anti-kraak. Maar de ruimte was erg klein en niet hoog genoeg voor een bronsgiet-installatie. We zijn daarom op zoek gegaan naar een ruimte met een hoger plafond. Deze huren we via Stichting Ateliers.

Waarom zijn jullie begonnen met het Service Centrum?

Ik ben afgestudeerd als kunstenaar en ben ook jaren actief geweest in deze rol. Maar als ik eerlijk ben, vind ik werken in ons Service Centrum veel fijner. Mensen komen naar ons toe omdat ze onze hulp nodig hebben en gaan weg met een grote dankbaarheid. Ik hou ervan om mensen een helpende hand toe te reiken, mensen blij te maken en mensen te verbinden. In de groep kunstenaars die we begeleiden in ons atelier ontstaat zo een fijne band en vriendschappen voor het leven. Kunst verbindt! Als individueel kunstenaar doe je dit minder. Je werkt dan vooral voor jezelf.

Cynthia en Gérard aan het bronsgieten (foto: Cor Laming)