Iedere maand zet Art-fact in de rubriek Spot aan! een (amateur)kunstenaar of amateurkunstgroep in de spotlight. Deze maand is dat Blended Collective, popkoor en vocal-group.
Wij zijn Blended Collective– Koorzang. We zijn een mix van een vocal group en een koor. De nadruk ligt op meerstemmige koorzang, maar er is ook ruimte voor solo’s, duetten, ... Zolang de kwaliteit goed is, krijgt iedereen de ruimte om zijn/ haar talenten te etaleren.
Hoe lang ben je al actief in deze discipline?
Sinds maart 2023 met Blended Collective, de meeste leden hebben daarvoor in andere koren gezongen. Onze muzikale leider, Jos Muller, heeft ook een lange staat van dienst in de Tilburgse amateur-muziek-scene. Dat geldt ook voor Pius van Erve, onze percussionist. Hij heeft vroeger in een aantal bands gespeeld uit Tilburg en omstreken.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Met elkaar (meerstemmig) zingen geeft heel veel positieve energie, zeker als je de ingestudeerde nummers ook in optredens kunt laten horen. Soms kopen we arrangementen aan of laten die schrijven, bij andere nummers proberen we al improviserend tijdens repetities zelf het arrangement in elkaar te zetten.
Welke thema's zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?
Wij vinden het belangrijk dat we goed klinken en het publiek met onze nummers emotioneel kunnen raken, maar ook dat we een vriendengroep zijn waar alle neuzen dezelfde kant op staan (“samen zingen met vrienden”). We beschouwen onszelf echt als een vocal-family, waar onderling respect voorop staat.
Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?
Zowel het publiek als onszelf raken, verbazen… emoties oproepen met onze muziek. Of dat nu in een grote zaal is of in een ‘huiskamer-setting’, maakt ons eigenlijk niet veel uit. We zijn niet bezig met prijzen die we willen winnen bij festivals. Niet dat we deelname daaraan uitsluiten en we gaan zeker festivals bezoeken om ideeën op te doen, maar daar ligt onze drive niet, al willen we natuurlijk wel steeds beter worden.
"We vinden het erg belangrijk om continu te vernieuwen en cross-overs
met andere kunstvormen te realiseren.."
Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?
We hebben de afgelopen jaren met ons vorige koor een paar keer meegedaan aan het Balk Topfestival. Daar zie/hoor je koren en vocal-groups, die tot de nationale top behoren. Dat leverde heel veel inspiratie op. Qua professionele zanggroepen zijn we groot fan van Pentatonix en van The Voca People. Met betrekking tot ons eigen repertoire vinden we het vooral belangrijk dat de arrangementen die we zingen zowel jong als oud publiek aanspreken. Of een nummer nu 50 jaar oud is of in 2024 is uitgebracht maakt niet uit. Ieder jaar worden er door allerlei beroemde artiesten hits gescoord met covers van nummers die al heel oud zijn. Met een goed arrangement kun je songs tijdloos maken.
Wat is jullie grootste succes?
Dat we binnen een half jaar na oprichting van onze groep al een eerste (geslaagd) optreden hadden. Inmiddels hebben we ook een mooi kerstoptreden gehad en staan er diverse optredens gepland voor 2024.
Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?
Belangrijkste is dat we over een aantal jaren nog steeds een hechte groep zijn, die met elkaar muziek maakt. Als dat ook nog steeds door het publiek gewaardeerd wordt, zou dat helemaal tof zijn. We vinden het erg belangrijk om continu te vernieuwen en cross-overs met andere kunstvormen te realiseren. We willen niet blijven hangen in dingen die we al jaren hetzelfde doen en proberen altijd nieuwe paden te zoeken, die nog niet eerder bewandeld zijn door koren/ vocal groups.
Wat wil je verder nog kwijt?
Tilburg is altijd een echte koren-stad geweest, we hopen dat instanties zoals Art-fact en FTZ zich actief blijven inzetten om dit ook op langere termijn te waarborgen. De laatste jaren loopt de belangstelling voor koren behoorlijk terug, aanwas van jonge leden wordt steeds lastiger. Grootste probleem daarbij is het stoffige imago wat koren hebben. Gelukkig zie je de laatste jaren wel steeds meer koren/ vocal groups die dat imago proberen te doorbreken. Een belangrijke rol ligt ook bij de pers en met name lokale kranten. Het is daarbij te hopen dat die zich niet teveel blijven focussen op klassieke muziek, maar ook andere muziekstromingen in de amateurwereld wat meer in het zoeklicht zetten.