Schônste wijk (2018-2020)

Schônste wijk is een meerjarig buurtcultuurprogramma in de wijk Hasselt/Goirke-West in Tilburg. Cultuuraanjager en projectleider Saskia Dellevoet werkt sinds 2018 samen met wijkbewoners, kunstenaars en organisaties aan een mooiere, schonere en actievere wijk. Binnen Schônste wijk zijn meerdere projecten gerealiseerd, waarvan hieronder een overzicht. Meer op schonstewijk.nl.

Muurschilderingenroute (2019 - 2021)
De Hasselt en met name de Textielbuurt, kent plekken die extra aandacht verdienen. Samen met de woningcorporaties en de gemeente is onderzocht welke huizen een geschikte gevel hebben voor een muurschildering. Met kunstenaars en bewonersinput zijn ontwerpen gemaakt die passen in de omgeving. Betrokken urban artists: Joep van Gassel, Erik Veldmeijer, Atilla Yuksel en Ton Lammers. Van de schilderingen is een route gemaakt. De laatste schildering is opgeleverd in april 2021. Overzicht schilderingenroute

Schônste wijk Hackt (augustus 2020) 
Schônste wijk Hackt was een week vol fantastische workshops om de wijk met kleine artistieke en groene aanpassingen nóg leuker te maken. Gert Brunnink, Sanja Veldhuis en Ro-Nalt Schrauwen gaven workshops en er was muziek en poëzie.

Audio-virtuele muurschildering Gender in de Blender (juni 2020) 
Afstudeergroep Studio Waaghals (Fontys ACI-studenten) ging aan de slag met het thema gendergelijkheid en stereotypering. Zij ontwikkelden de gender-in-de-blender-audio-virtuele-kunstroute. Op de deur van de Schônste wijk werkplaats is één van de virtuele schilderingen 'aangebracht'.  

Jessica den Hartog 'artist in residence' (2020)
Buurtcultuurproject Schônste wijk werkt regelmatig voor een langere periode samen met afvalkunstenaars die of in residentie of mobiel werken. Deze kunstenaars hebben de opdracht om wijkafval te onderzoeken op esthetische waarde. Experimenten, workshops en kennis delen ze met de wijk. Kijk op de website voor meer informatie. Voor 2020 is Jessica den Hartog gevraagd workshops te verzorgen en toe te werken naar een expositie met de deelnemers. Jessica den Hartog werkt met zachte type plastics zoals plastic tasjes en netjes. 

Schônste wijk werkplaats (juni 2019)
Een belangrijke broedplaats voor Schônste wijk werd de Schônste wijk werkplaats waar (plastic zwerf)afval wordt verwerkt en ontwikkeld naar nieuwe producten die van waarde zijn voor de wijk. De tijdelijke werkplaats lag op een centrale locatie in de wijk aan de Bylandstraat 25. Vanuit circulair oogpunt wordt gewerkt met enkele typen plastic dat verwerkt wordt tot nieuw 'producten'. De werkplaats en omdenkerij wordt van de wijk: bewoners zijn welkom om plastic afval af te geven, om mee te doen en mee te denken. In de werkplaats werken we ook met 'artists in residence'. We zijn in 2019 gestart met afvalkunstenaar Tim Hobbelman.     

De afvalbiecht (maart 2019) 
De afvalbiecht is een interventie met een humoristische insteek, ontwikkeled door studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. De afvalbiechtstoel, is een stoel omgebouwde kliko, waarmee wijkverhalen opgehaald worden. Tim Hobbelman, artist in residence van Schônste wijk ontwierp en maakte de afvalbiechtstoel; de studenten maakten een creatief rad om de biecht af te nemen. Beluister de verhalen in deze podcast

Veerkrachtdialoog (januari 2019) 
In samenwerking met onderzoeksbureau Het PON gingen wijkbewoners en kunstenaars via een spel in dialoog over hoe ze de wijk beleven, toegespitst op het grootste irritatiepunt van de wijk: zwefvuil. Wat kunnen bewoners zelf doen? Verzamelde ideeën rond het thema werden bekeken en waar realiseerbaar opgenomen in het programma van Schônste wijk. 

Een 'kunstwerk' van wijkzwerfies en een digitale zwerfieExpo (juni 2018) 
Als aftrap van het thema 'Wat nou zwerfafval?' en om aandacht te vragen voor dit probleem in de wijk, maakten wijkbewoners pal voor het wijkcentrum een kunstwerkinstallatie. Voorafgaand aan het kunstwerk werd een digitale ZwerfieEXPO opgezet waaraan wijkbewoners konden meedoen door een foto met korte tekst toe te voegen aan het album van de Facebookgroep.

Den Herdgang (2018)

Meer verbinding met de wijk, dat was de wens van Woon/zorginstelling Den Herdgang en Kinderdagverblijf Kiek. Daarom kreeg het als opslag gebruikte prieel van Den Herdgang een artistieke make-over. De omgeving rond het Hof van Berlage werd hierbij betrokken om de wijk- en bewonersbetrokkenheid vergroten. Op 22 juni 2018 liet danseres Tomoko Stalpers samen met de kinderen van KDV Kiek 'het tuinhuis ontwaken'. Dit was het startsein voor onderzoek door community-arts kunstenaar Ton Lammers, die na de aftrap in gesprek is gegaan met bewoners en medewerkers van Den Herdgang en KDV Kiek. In samenspraak met Helvoirt Groen maakte Ton enkele ontwerpen om het tuinhuisje én de omgeving te transformeren naar een gezellige ontmoetingsplek. Een fijne plek om te ontspannen en om kleine culturele activiteiten te organiseren met en voor de bewoners en de wijk. Den Herdgang is geïnspireerd en maakt mogelijk zelf een doorstart.

 

Voorloper Schônste wijk: KASTEEL013 (2017)

De Hasselt is de enige buurt in Tilburg wijk waar ooit een kasteel heeft gestaan. Tijdens buurtcultuurproject KASTEEL013 werd de wijk een maand lang ondergedompeld met activiteiten rond deze historische context, bekeken vanuit verleden-heden-toekomst. Verbeeld je in enkele maanden een mooi verhaal met weinig woorden, prachtige zelfgemaakte decors, muziek, zang, dans, historisch eten en meer om de geschiedenis van 'het kasteel van Tilburg' anno 2017 tot leven te wekken. Wijkbewoners en -organisaties gaven samen het kasteel een gezicht door middel van een visueel sprookje. KASTEEL013 was een meedoe-spektakel vol activiteiten met, door en voor de wijk. Het afsluitende spektakel vond plaats op 21 april 2017 in het Stenenkamerpark met als hoogtepunt een theatrale performance onder regie van kunstcollectief Bouwjaar '84 (tegenwoording Zwermers) samen met amauteur-theatergroep het Masker en wijkbewoners van jong tot oud.

 

Camping Textielplein Tilburg (2016)

Als aftrap van artistieke interventies van buurtcultuur Hasselt/Goirke-West, vond Camping Textielplein Tilburg plaats. Dit was een ééndagsevenement waarbij bewoners letterlijk konden kamperen op hun eigen plein, in hun eigen wijk. Buurtcultuur Tilburg zorgde voor een onderhoudend campingprogramma. Zo was er een romantische act van operazangers, 'nieuwe wijkgenoten' (acteurs), een komische tent/dansact, muzikanten en een ondernemer uit de wijk. Als afsluiting een buurt BBQ opgeluisterd door zang van een prachtig koor. Bekijk de sfeerbeelden.