De buurt als museum (2021)

In april 2021 is De buurt als museum van start gegaan in Tilburg-West. Beeldend kunstenaar Inge Koenen verzamelt samen met leerlingen van 3 basisscholen in de buurt Het Zand bijzondere voorwerpen van buurtbewoners. De kinderen vertalen de verhalen van de bewoners naar kunstwerken die samen een expositie vormen in de ramen van huizen in de buurt. Aan de hand van een plattegrond kan iedereen uit de buurt (en daarbuiten) de route door het 'buurtmuseum' wandelen en genieten van de kunstwerken. Ook ouderen uit de wijk gaan creatief aan de slag tijdens kunstworkshops en exposeren hun werk als onderdeel van het buurtmuseum. Met dit project ontwikkelen kinderen en ouderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud. In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg met kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’.

 

Vang je droom (2020 - 2021)

Met het programma Vang je droom willen we meer kinderen in Tilburg-West in contact brengen met kunst en cultuur. Samen met de vijf basisscholen uit de wijk en partners uit de stad werkt cultuurcoach Miriam Alders aan dit wijkbrede programma. Kunstenaar Erik Veldmeijer werd aangetrokken om de dromen van kinderen op te halen. Hij is in gesprek gegaan met de leerlingenraden van de vijf basisscholen en heeft op basis van hun dromen een ontwerp voor de muurschildering gemaakt. De Tilburgse woonstichting Tiwos heeft een muur van een flat aan de Statenlaan beschikbaar gesteld voor de muurschildering.

Om kinderen daadwerkelijk ook zelf kunst te laten maken, kregen alle 240 kinderen van groep 7 en 8 van de vijf basisscholen in Tilburg-West een graffiti-workshop van urban artist Joep van Gassel. In september 2020 werd de muurschildering feestelijk onthuld in het bijzijn van alle leerlingen. Diezelfde dag was er ook een tijdelijke expositie van de 240 graffiti kunstwerken te bewonderen op de schoolpleinen van de vijf basisscholen en in de wijkcentra ’t Sant en ’t Kruispunt van ContourdeTwern. De komende tijd werkt cultuurcoach Miriam Alders samen met de vijf basisscholen in Tilburg-West aan andere wijkbrede programma’s voor kunst en cultuur in de vrije tijd.

 

Corona Poppenkast TV (2020)

Vanuit de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg-West presenteert Stdio De Leijer de 'Eefje Wentelteefje Corona Poppenkast’. Eefje spreekt met kinderen online, verslaggever Otto Vogelenzang interviewt wijkbewoners op gepaste afstand en Danger de Wonderhond geeft thuiseducatie. Eefje Wentelteefje komt met haar coronapoppenkast naar de kinderen toe, 'maar op gepaste afstand'. Lees ook het artikel van Omroep Brabant hierover.

 

Smeltkroezen met Zwermers (2018, 2019,2020)

In oktober 2018 verbleef het nomadische theater van het Tilburgse performance-gezelschap Zwermers voor het eerst een week lang in de Kleuren- en Kruidenbuurt met hun imposante 'landmark' dat tevens als theater functioneerde. Tijdens die week hebben zij verhalen en materialen gejut waarmee zij een bijzondere Smeltkroesavond organiseerden. De kracht, de kwetsbaarheid en de diversiteit van de buurt werden getoond in een wel hele bijzondere editie van 'Smeltkroezen'. Op één van de laatste zomeravonden van het jaar bundelden theater, circus, poëzie, fotografie en muziek hun krachten in een magische performance. Dit vond plaats op het grasveld achter basisschool Antares, waar het landmark van Zwermers de hele week te bewonderen was. In 2019 en 2020 kwam Zwermers terug in Tilburg-West met een nieuwe programma in het kader van Smeltkroezen.

 

Wobby in de Wijk West en Ixeg Waxie (2018 - 2021)

Voor de Kleuren- en Kruidenbuurt werd een speciale uitgave van het Tilburgse magazine Wobby uitgegeven: Wobby in de Wijk West. Wobby is een blad voor strips en literatuur dat geheel in eigen beheer gedrukt wordt door kunstenaars Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk and Steppie Lloyd Trumpstein van Wobby.club. Voor Wobby in de Wijk West hebben bewoners met elkaar verhalen geschreven en illustraties gemaakt over hun eigen buurt. Dit alles geïllustreerd door kinderen uit de wijk en tekenaars van Wobby. Jong en oud heeft meegedaan aan deze speciale editie en het resultaat is net zo kleurrijk als de buurt zelf. Het eerste exemplaar van Wobby in de Wijk West werd op 17 december 2018 overhandigd aan de wijkbewoners die hebben meegewerkt aan de publicatie.

In 2019 kreeg Wobby in de Wijk West een vervolg als muurkrant: Ixeg Waxie ('Ik zeg wat ik zie'). Deze muurkrant heeft een A3-formaat en verschijnt in een oplage van vijftig stuks onder redactie van vier Tilburgse jongeren in samenwerking met kunstenaar en voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. De thema's worden bepaald door de jongeren zelf en met het maken van de muurkrant krijgen ze de mogelijkheid om hun creatieve talenten verder te ontwikkelen. De eerste muurkrant van Ixeg Waxie verscheen op 12 april 2019 bij wijkcentrum MFA ’t Kruispunt, daarna volgden nog drie edities. Alle edities zijn ook integraal verschenen in de wijkkrant 'Tilburg 3 West' die bij 12.500 Tilburgers op de deurmat valt.

In 2020 krijgen Wobby in de Wijk West en muurkrant Ixeg Waxie een vervolg door een mooie bijdrage van het Mediafonds van maar liefst 6.000 euro. Er liggen nu plannen om een muurkrant te maken met kinderen uit Tilburg-West, wederom met ondersteuning van Studio De Leijer en Nick J. Swarth.

Meer informatie over dit project

 

Koppen van de Kleuren- en Kruidenbuurt (2019)

Koffie- en theegewoontes vertellen veel over iemand. Wanneer drink je koffie, waar en met wie? Bovendien is koffie en thee drinken van alle leeftijden en culturen en zo kan het mensen bij elkaar brengen. Daarom verzamelde kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys in samenwerking met ContourdeTwern koffie- en theekopjes en de bijbehorende verhalen van wijkbewoners in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg.

De verzameling Wijkkopjes staat in een speciaal ontworpen Kopjeskast in het wijkcentrum, waar ze gebruikt worden in combinatie met een Interactieve Koffietafel. Wanneer je uit een van de Wijkkopjes koffie of thee drinkt, verschijnt op een beeldscherm in de tafel het verhaal van de bijbehorende bewoner. De kopjes dienen zo als voertuig voor het verhaal en elke nieuwe kop koffie zorgt dus voor een nieuwe kennismaking met een wijkbewoner. Een soort interactief 'bakske bij de buren'.

Dit project brengt door middel van storytelling mensen bij elkaar. Door de verhalen uit de wijk toegankelijk te maken, krijgen de bewoners een gezicht. Contact tussen bewoners is niet altijd vanzelfsprekend, maar met dit project geven we mensen een aanleiding om bij elkaar op de koffie te gaan. De Interactieve Koffietafel is eigenlijk een soort 'koffie-Tinder' waarmee je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met je mede-wijkbewoners. Dan is het vervolgens nog maar een kleine stap om je buurman aan te spreken en echt bij elkaar op de koffie te gaan.

Meer informatie over dit project

 

KURKUMA! festival (2018, 2019)

De Kleuren- en Kruidenbuurt grijpt haar kans! Met steun van het Buurtcultuurfonds geven wij de wijk een creatieve impuls en dragen we bij aan de sociale veerkracht van bewoners. Dit doen wij door met de 2 bassischolen Antares en Wandelbos de krachten te bundelen en samenwerking te zoeken met partners in de wijk als ContourdeTwern, bestaande initiatieven, kunstenaars en bewoners.

Cultuuraanjagers en -coaches werken in de wijk om vanuit de eigen leefomgeving van kinderen de sociaal-artistieke ontwikkeling te stimuleren. Door middel van storytelling (onder begeleiding van De Uitvinders) ontwerpen kinderen van beide scholen hun toekomst. Daarnaast werken zij toe naar een blijvende verbinding in de wijk, zowel zichtbaar, door middel van kunst en techniek, als in beleving. De kinderen fantaseren hun verhaal en aansluitend hierop worden binnen- en naschoolse activiteiten georganiseerd ter realisatie van hun dromen. Op 30 juni 2018 organiseerden leerlingen het KURKUMA! Festival. Er werden activiteiten in de wijk georganiseerd en op de scholen zelf. Ook na de zomer gaat KURKUMA! door met het creëren van verbinding en beleving in de wijk.

Ben je nieuwsgierig? Woon je in de Kleuren- en Kruidenbuurt en wil je mee doen? Hou dan de facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws!

 

Dokter Kanda in de Kleuren- en Kruidenbuurt (2017)

EELT Theatercollectief voerde dit buurtcultuurproject uit in opdracht van het Buurtcultuurfonds in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg. EELT had als doel om met dit laagdrempelige, vrolijke kunstproject de buurtbewoners en mensen die in de buurt werken te stimuleren om zelf culturele activiteiten voor deze wijk de initiëren. Het project werd samen met buurtbewoners uitgevoerd waarbij de kruiden en kleuren uit de buurt gebruikt werden als thema van de activiteiten. Je vraagt je misschien af: “Kan da(t)?” en we kunnen volmondig zeggen: “Met Dokter Kanda, kan da(t)!”

Van september tot november 2016 bevolkte EELT Theatercollectief de Kleuren- en Kruidenbuurt. In winkelcentrum Paletplein werden verschillende kleurrijke activiteiten georganiseerd op donderdagmiddag en zaterdagochtend: beeldende workshops, theaterworkshops, een kruidige kleurwedstrijd voor alle leeftijden, muurschildering maken, het kunstzinnige laboratorium van Dokter Kanda mee helpen maken, als assistent de wijk in met Dokter Kanda, of een optreden verzorgen bij de feestelijke afsluiting van het project. Dokter Kanda nam de wijk mee in de wereld van kleuren en kruiden. Bekijk in dit filmpje hoe Dokter Kanda hierbij te werk ging.

Met alle activiteiten werd toegewerkt naar een theatrale eindperformance met en voor buurtbewoners op 12 november 2018. Ook bezorgde Dokter Kanda (met hulp van de Tilburgse Koerier) bij alle wijkbewoners een kleurplaat. Voor het mooiste exemplaar mét het beste idee voor een nieuw buurtproject werd tijdens de eindperformance een nieuwe fiets als hoofdprijs uitgereikt.