Iedere maand zet Art-fact in de rubriek Spot aan! een (amateur)kunstenaar of amateurkunstgroep in de spotlight. Deze maand is dat Fotomuseum Tilburg, fotoplatform voor en door de makers.
Wij zijn Fotomuseum Tilburg, een bruisend fotoplatform voor en door de makers. Onze deuren staan 24 uur per dag, 7 dagen per week open voor alle creatievelingen en fotografieliefhebbers, waar ze zich ook bevinden.
Hoe lang ben je al actief in deze discipline?
Het Fotomuseum is een gloednieuw online platform, gelanceerd op 1 oktober 2023. We zijn dus nog jong en dynamisch, vervuld van frisheid, creativiteit en een ongebreideld enthousiasme.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Onze curatoren zijn diep geworteld in een levenslange passie voor fotografie. Hun bron van inspiratie varieert van de foto's die ooit in de donkere kamer naast hun kinderkamer hingen te drogen tot de authentieke Amsterdamse fotozaak waar ze werkten en de top van de Nederlandse fotografie adviseerden. Onze medewerkers ademen fotografie en zijn dagelijks actief betrokken bij het medium.
Welke thema's zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?
Belangrijke thema's in de fotografie zijn divers, zoals identiteit, natuur, urbanisatie en meer. Deze onderwerpen zijn niet alleen van essentieel belang voor fotografen zelf, maar resoneren ook sterk bij het publiek dat de foto's bekijkt. We erkennen ook de behoefte van makers aan ondersteuning bij het vertellen van het verhaal achter de fotografie. Daarom engageren wij ons altijd in een persoonlijke dialoog met de maker, gaan we in op zijn persoonlijke verhaal en verbinden we daar co-creatieve uitingsvormen aan (zoals een verhaal, een expoformat, website thema's of samenwerkingen met anderen).
Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?
Ons doel is om fotografen, zowel professionals als beginners, te ondersteunen bij het creëren van onderscheidende foto’s. We leggen de nadruk op de betekenis achter de foto – het verhaal erachter. Dit verhaal willen we niet alleen tonen, maar ook vertellen, en zelfs hoorbaar maken. Daarom gaan we graag in dialoog met de maker om tot een creatieve expositie te komen die het verhaal van de fotograaf vertelt. Uiteindelijk willen we de persoonlijke handtekening van de maker ontdekken, beschrijven en delen - en waar gewenst - verder begeleiden.
Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?
Bij Fotomuseum Tilburg geloven we dat iedereen een held kan zijn. Daarom bieden we fotografen, zowel professionals als amateurs, een platform om te schitteren en hun verhalen met de wereld te delen. Onze curatoren hebben door de jaren heen verschillende ‘grootheden’ ontmoet – waarbij de persoonlijke ervaring met deze mensen heeft geleid tot een overdracht van kennis en verdere ontwikkeling.
Wat is jullie grootste succes?
Ons grootste succes is dat we maandelijks een nieuwe expositie kunnen presenteren van een regionale fotograaf, met een groeiend aantal aanvragen dat onze stoutste verwachtingen overtreft. Gezien onze positie in de ranglijsten van Google, zijn we van betekenis.
Wat is jullie grootste uitdagen?
Onze grootste uitdaging lag aanvankelijk in het prioriteren van desktop- of laptopervaringen boven smartphones, terwijl de meerderheid van onze bezoekers ons via mobiele apparaten benadert. Gelukkig hebben we onze aanpak aangepast om volledig 'smartphone-proof' te worden.
Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?
Over tien jaar streven wij ernaar het toonaangevende online platform te zijn voor fotografie, vergelijkbaar met gerenommeerde fysieke musea zoals MoMa of Tate.
Wat wil je verder nog kwijt?
Bij FotoMuseum Tilburg staan we klaar voor de makers; we geloven dat iedereen een maker is. Dus als er makers zijn die ook een spotlight willen op hun werk of ondersteuning nodig hebben bij het fotografieproces, dan kunnen ze altijd contact met ons opnemen via https://fotomuseumtilburg.nl.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.