H.U.T.
H.U.T. is een multidisciplinair kunstcollectief en organisator van Stadsfestival Murf/Murw. H.U.T. bestaat uit Thomas Koevoets, Koen Reijnen, Martha Thissen, Merijn den Boer, Guus van den Heuvel

Wij zijn H.U.T., oftewel Humanisten Uit Tilburg. Wij zijn een multidisciplinair collectief van makers uit verschillende kunstzinnige disciplines. We houden ons vooral bezig met projecten waarin we mensen met verschillende creatieve achtergronden samen kunnen brengen. Dit variëert van het uitbrengen van een album tot het maken van een locatie-theatervoorstelling. Samen met het kunstzinnige tijdschrift Murf/Murw organiseren we een stadsfestival voor experimentele cultuur.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Individueel zijn we al langer actief, ieder in ons eigen vakgebied, maar wat ons samenbracht, is het organiseren van Stadsfestival Murf/Murw in de zomer van 2020. Hierbij wekten we het kunstzinnige tijdschrift Murf/Murw tot leven in Theater de Nieuwe Vorst en gaven we de ruimte aan experimentele en eigenzinnige cultuur in Tilburg. Dit is ons zo goed bevallen dat we dit jaar, mede met de hulp van Art-Fact, een tweede editie organiseren.

"We willen met onze projecten prikkelende en uitdagende cultuur op een laagdrempelige manier beschikbaar maken voor publiek en zo meer ruimte creëren voor experiment op elk cultureel vlak in de stad."

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Wij zijn opgegroeid met Incubate. Hier deden we voor het eerst vrijwilligerswerk en kwamen we in contact met muziek waarvan we het bestaan nooit hadden kunnen vermoeden. Het heeft onze horizon verbreed en onze smaak voor een groot deel gevormd. Incubate is voor ons dus een groot voorbeeld van hoe een cultureel divers festival er in een stad uit kan zien.

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

We spelen vaak indirect in op thema's die in de actualiteit spelen. Zo hebben we met het magazine Murf/Murw tijdens de Trump-gekte het thema Bolsonaro gekozen. In de volgende editie van het blad is een van de thema’s MK ultra; de codenaam voor een serie geheime experimenten van de CIA met betrekking tot hersenspoeling, chemische verhoormethoden en hypnose. Hiermee spelen we in op de opleving van complotdenken. We hebben een punk-mentaliteit met houtjes en heel stevige touwtjes.

Stadsfestival Murf/Murw bij Theater de Nieuwe Vorst, 17 en 18 juli 2021

 

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

We willen met onze projecten prikkelende en uitdagende cultuur op een laagdrempelige manier beschikbaar maken voor publiek en zo meer ruimte creëren voor experiment op elk cultureel vlak in de stad. We willen een podium creëren voor kunstenaars en cultuurliefhebbers.  

Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?

Incubate en Le Guess Who zijn onze helden op het vlak van culturele organisatie. In Tilburg kijken we met veel ontzag naar de experimentele muziekavonden van Gifgrond. Op het gebied van theater kijken we naar United C in Eindhoven, en voor het tijdschrift vonden we onze inspiratie in de oude punk zines uit de jaren '90.

Stadsfestival Murf/Murw bij Theater de Nieuwe Vorst. Foto: William van der Voort

 

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Het is jammer dat we door de coronamaatregelen beperkt worden in onze ambities en de grootte van onze plannen. We moeten steeds tot het laatste moment afwachten om te bepalen wat er kan en mag. Aan de andere kant leert dat ons ook flexibel te zijn en creatieve oplossingen te bedenken en zo juist te kijken naar wat er wél kan.

En je grootste succes?

Ons grootste succes is dat we ondanks deze lockdown en de coronamaatregelen gezamenlijk een festival hebben weten te organiseren met een uitdagend en divers programma. We hebben meerdere partijen als de Nieuwe Vorst, de Hall of Fame en Cinecitta geënthousiasmeerd voor dit evenement wat ons goede hoop geeft voor de toekomst.

Stadsfestival Murf/Murw bij Theater de Nieuwe Vorst, 17 en 18 juli 2021

 

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Over 10 jaar willen we een festival organiseren dat een aanwinst is voor de experimentele kunst in Tilburg. Misschien zelfs dat er mensen speciaal voor thuis blijven in de zomer of waar de buurtbewoners naar uitkijken. We hopen wat bekendheid te vergaren, maar vooral nieuwe dingen te blijven programmeren en maken, dingen die onszelf en het publiek uitdagen. Het tijdschrift is nu nog klein met een oplage van rond de 200 per editie. We zijn van plan om er elk jaar drie uit te brengen en hopen dat uit te kunnen breiden naar een grotere oplage met meer bereik. 

Wat wil je verder nog kwijt?

Art-fact, bedankt voor het steunen van ons collectief!