Iedere maand zet Art-fact in de rubriek Spot aan! een (amateur)kunstenaar of amateurkunstgroep in de spotlight. Deze maand is dat Kim Rekkers, kunststudent, beeldend maker en stagiair bij Art-fact.
Mijn naam is Kim Rekkers, ik ben student aan de kunstacademie Tilburg en ben daarnaast beeldend maker. Ik ben nu ongeveer 3 jaar bezig als beginnend beeldend maker, maar eigenlijk ben ik al mijn hele leven bezig met maken. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst dus het zit er al van jongs af aan in.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik haal mijn inspiratie vooral uit de natuur, literatuur, geschiedenis en religies. Alles wat mij fascineert heeft een overkoepelend thema: het is larger than life. Het doet iets met je lijf en emoties. Ik hoop met wat ik maak een overweldigend gevoel aan te wakkeren, op wat voor manier dan ook.
Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?
Ik ben veel bezig met thema’s zoals sublimiteit, goddelijkheid en natuur. Voor mij zijn deze onderwerpen, apart of verbonden met elkaar, fascinerend en roepen bepaalde gevoelens en emoties op.
Thema’s zoals religie kunnen voor iedereen iets anders betekenen en andere gevoelens opwekken. Dat vind ik juist interessant.
Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?
Ik zeg altijd dat mijn werk geen specifiek doel heeft, maar eigenlijk zit die er onderbewust wel aan vast. Ik wil graag mijn eigen gedachten, gevoelens, interesses en zorgen verwerken in mijn werk en tegelijkertijd met deze soms zware onderwerpen mensen iets laten voelen. Thema’s zoals religie kunnen voor iedereen iets anders betekenen en andere gevoelens opwekken. Dat vind ik juist interessant. Het maakt mij niks uit wat je erbij voelt, als je er maar iets bij voelt. Hierbij is de manier van exposeren erg belangrijk. Foto’s van mijn werk vind ik niet veelzeggend, je moet omringd zijn door datgene wat ik maak. Maar echt werk maken met een bepaald doel vind ik demotiverend. Dan focus ik te veel op dat doel en niet op de kwaliteit en thematiek van het werk. Ik werk graag intuïtief en het 'doel' sluipt er denk ik onbewust in. Who knows!
Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?
Ik heb het geluk dat ik in een omgeving mag werken en zijn waar er ontzettend veel interessante mensen werken en dat geeft mij niet alleen de motivatie maar ook het zelfvertrouwen om te maken wat ik wil maken. Maar daarnaast zijn muziek, boeken, poëzie, geschiedenis, gebouwen en plekken al 'helden' voor mij. Er is nog niemand geweest die mij zo heeft kunnen inspireren als deze dingen. Ik denk ook dat er nooit iemand zal zijn. Deze dingen staan voor mij boven de mens en zeggen meer dan een kunstenaar zou kunnen zeggen. Hoewel boeken en muziek zijn geproduceerd door de mens, krijgen ze een eigen identiteit en dat is voor mij zoveel interessanter dan de maker.
Wat beschouw je als je grootste mislukking?
Mijn grootste mislukking moet nog komen, denk ik. Ik heb sowieso niet snel het gevoel dat iets mislukt. Als dat het geval is, of iets is niet zoals ik het had gewild, weet ik dat ik er over een lange tijd toch wel iets aan zal hebben of dat ik dan pas de inspiratie heb die het werk helemaal afmaakt of verbetert. Maar wie weet, misschien flop ik wel keihard in een aantal jaar. Maar dan is dat hoe het zou moeten zijn! Ooit kom ik er dan wel weer bovenop, dat vertrouwen heb ik wel.
En je grootste succes?
Best lastig om over mijn eigen 'succes' te praten, merk ik. Het voelt toch een beetje uitsloverig. Maar als ik het zou moeten zeggen, is mijn grootste succes nu denk ik wel dat ik mijn komende jaar helemaal vol heb kunnen plannen met expo’s en projecten die ik naast mijn studie doe. Er kwamen hele mooie dingen op mijn pad en ik mag deze gelukkig ook gaan uitvoeren. Ik heb ontzettend veel geluk gehad hiermee. Ik ben dankbaar dat ik deze kansen krijg.
Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?
Ik denk dat mijn grootste wens is dat ik over 10 jaar nog steeds de drive heb om maker te zijn. Mijn ambitie hoop ik niet te verliezen en als ik even wishfull thinking mag doen: ik hoop veel kansen op mijn pad te krijgen als maker waardoor ik mijn praktijk steeds verder mag uitbreiden. Maar ik heb nog zoveel dingen die ik wil doen, dat ik liever niet zo ver in de toekomst wil kijken. Ik zie wel wat alles mij brengt.