Iedere maand zet Art-fact in de rubriek Spot aan! een (amateur)kunstenaar of amateurkunstgroep in de spotlight. Deze maand is dat theatermaker en choreograaf Lisah Baert.
Mijn naam is Lisah Baert en ik ben theatermaker en choreograaf.
Hoe lang ben je al actief in deze discipline?
Ik ben in 2007 afgestudeerd aan de Academie voor Drama in Tilburg en werkte daarna vijf jaar voor het toenmalige studententheater De Koffer. Dit wordt nu opnieuw leven ingeblazen door theatergroep Het Gevallen Land. Hier ga ik in juni het 24 Hour Theater Project regisseren.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Uit de mensen met wie ik werk. Hun lichamen, persoonlijkheden en hun (on)mogelijkheden zijn vaak uitgangspunt voor het materiaal. Daarnaast uit muziek, films, boeken, en alles wat ik om mij heen zie!
"Ik wil de door de maatschappij opgelegde spelregels van het leven onder de loep nemen, er samen om lachen en de mogelijkheid geven om het anders te doen."
Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?
De door de maatschappij opgelegde spelregels van het leven: ‘Zo hoort het’ als je ouder wordt, zo ‘moet’ je je gedragen. Ik wil deze spelregels onder de loep nemen, er samen om lachen en de mogelijkheid geven om het anders te doen. Al vanaf mijn opleiding zoek ik naar mijn eigen signatuur in het theatermaken. Binnen deze zoektocht weet ik inmiddels dat mijn manier van maken geen theater is met een eenduidig verhaal, personages en een vierde wand, maar eerder een performance, een interdisciplinaire installatie.
Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?
Het spel moet transparant zijn: je mag de persoonlijkheid van de performers zien, dat is zelfs een uitgangspunt. Mijn werk kenmerkt zich door een speelse lichtheid, fantasie en humor. Ik benader mijn publiek open en kwetsbaar. Ik geef ze een groot deel van mijzelf, en daardoor voelen ze zich welkom en aangesproken. Ik wil mensen graag een fijne tijd geven, uit het hoofd halen en in het lichaam krijgen. Niet te veel lullen, maar DOEN en ervaren.
Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?
Ronja de Roversdochter, Kimya Dawson en Roald Dahl.
Wat beschouw je als je grootste mislukking?
Ik ging in corona tijd een film maken. Hahaha- dat viel flink tegen.
En je grootste succes?
Dat ik elke dag doe waar ik blij van word.
Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?
Ik wil de deuren van mijn studio open hebben staan voor allerlei leuke, creatieve projecten. De gastvrouw zijn van een broedplaats waar gegeten, gelachen, gemaakt en gedanst wordt.