De omvang van grensoverschrijdend gedrag in de sector

Ongewenst gedrag komt helaas ook voor in de culturele sector. Uit de Monitor Amateurkunst 2023 (LKCA) (Bron: MAK 2023: kunstbeoefening in vele verbanden - LKCA) kwam naar voren dat 18% van de ondervraagde amateurkunstenaars in het jaar voorafgaand aan de monitor in meer of mindere mate te maken had met ongewenst gedrag. Het onderzoek richt zich niet alleen op de omvang, maar ook op de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag, van verbaal en mentaal geweld tot fysiek en seksueel geweld.

Een belangrijke conclusie is dat er te weinig bekendheid is over de meldpunten en de aanwezigheid van vertrouwenspersonen. Veel slachtoffers doen dan ook geen melding, waardoor zij blijven zitten met de gevolgen en soms ook stoppen met hun hobby.

Wat kun je als organisatie doen?

Op dit moment is er geen keurmerk of predicaat waaraan je kunt zien dat een organisatie zich committeert aan een sociaal veilige omgeving. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als elke organisatie een protocol heeft. Je kunt hierbij denken aan gedragsregels waarvan iedereen op de hoogte is en zich aan committeert, maar ook dat je als organisatie informatie geeft waar men terecht kan met vragen en meldingen.

Waar kan ik terecht?

Stichting Mores, is het steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele sector. Op de website van Mores kun je terecht voor meer advies als je als organisatie stappen wilt zetten, maar ook als je contact zoekt met een vertrouwenspersoon.

Wil je niet direct contact opnemen met Mores, dan kun je ook eerst contact opnemen met judith.ensel@art-fact.nl . Zij heeft een doorverwijsfunctie als vertrouwenscontactpersoon om namens Art-fact te adviseren welke wegen je kunt bewandelen als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag in jouw amateurkunstomgeving.

Bekijk eens onze tips en voorkom grensoverschrijdend gedrag.

Meer informatie en tips

Heb je vragen of wil je meer advies over hoe je een veilige werkplek kunt creëren? Neem gerust contact met ons op!